Σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, Έλληνες και ξένοι, αγάπησαν, έζησαν και εμπνεύστηκαν από τις Σπέτσες, συμβάλλοντας στη πνευματική και πολιτιστική τους άνθιση. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η λειτουργία για πάνω από 50 χρόνια της Αναργύρειου - Κοργιαλένειου Σχολής, με την παρουσία επιφανών διδασκάλων, οι οποίοι ανέδειξαν σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης.
Στον τομέα των Γραμμάτων υπάρχει μια πλειάδα συγγραφέων ποιητών όπως ο Γεώργιος Στρατήγης, σπετσιώτης ποιητής, υμνητής της δόξας και του μεγαλείου του νησιού. Ο Γιάννης Περγιαλίτης παιδαγωγός - ποιητής και μεταφραστής, η Μαρία Μπόταση, ποιήτρια, γόνος της μεγάλης ναυτικής οικογένειας των Μποτασέων, ο Γεώργιος Λογοθέτης, ο Κωστής Κοκόροβιτς, ο Κώστας Σούκας, ο Μίμης Τραφόρος, ο εκδότης, αρχαιολόγος - ερευνητής Αδωνης Κύρου, ο Γεώργιος Σταματίου κ.α.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και σε μία πλειάδα ξένων συγγραφέων που διάλεξαν τις Σπέτσες ως δεύτερη πατρίδα τους και πραγμάτωσαν ένα μέρος του έργου τους στο νησί, όπως ο πολυβραβευμένος Γάλλος μυθιστοριογράφος Μισέλ Ντεόν και ο διάσημος Άγγλος συγγραφέας Τζων Φώουλς (Στις Σπέτσες εμπνεύστηκε και σχεδίασε όταν ήταν καθηγητής στην Αναργύρειο Σχολή τον "Μάγο" του, μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε διεθνώς).
Άλλοι συγγραφείς που συνδέονται πνευματικά με τις Σπέτσες είναι ο Χένρυ Μίλλερ, ο Ουίλιαμ Βαν Βίνενταλ, ο Ζακ Λακαριέρ, ο Κλέμεντ Γουντ, οι Σάιρους και Μρίνα Σουλτζεμπέργκερ, ο Ζωρζ Μουστακί, κ.α.
Οι Σπέτσες έχουν αναδείξει σπουδαίους επιστήμονες, όπως είναι ο Διομήδης Κυριακός, καθηγητής Πανεπιστημίου και συνταγματολόγος διεθνούς φήμης, ο μηχανικός και κατασκευαστής μεγάλων λιμενικών έργων Άγγελος Γκίνης και οι κορυφαίοι αρχαιολόγοι και ακαδημαϊκοί Αναστάσιος Ορλάνδος (αναστηλωτής βυζαντινών μνημείων), και Γεώργιος Σωτηρίου (ιδρυτής του Μουσείου Σπετσών και επί χρόνια πολλά διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Ελλάδος).
Στον τομέα των Καλών Τεχνών έχουμε μία πλειάδα ζωγράφων και γλυπτών, με αρχαιότερη την πρώτη Ελληνίδα ζωγράφο Ελένη Μπούκουρη - Αλταμούρα (1821 - 1900).
Ακολουθούν ο μεγάλος θαλασσογράφος Ιωάννης Αλταμούρας, ο Αιγυπτιώτης σπετσιώτικης καταγωγής ζωγράφος και αγιογράφος Δημήτρης Λίτσας, ο θαλασσογράφος Ιωάννης Κούτσης, ο γλύπτης και ζωγράφος Βύρων Κεσσές, η ζωγράφος Ζένικα Πετρούτση και ο λαϊκός ζωγράφος Νίκος Μαντάς.
Στη συνέχεια η ζωγράφος Λήδα Παπακωνσταντίνου, η Λεωνία Γιδοπούλου, βραβευμένη αγιογράφος και ζωγράφος, η γλύπτρια Ναταλία Μελά, η ζωγράφος Νέλη Κυριακού - Καλλιγά, η ναϊφ ζωγράφος Λίτσα Παπακωνσταντίνου, η ζωγράφος Θάλεια Κλεώπα, κ.α.
Οι απαράμιλλες ομορφιές του νησιού, η ένδοξη ιστορία του και ο επιβλητικός οικιστικός ιστός του, παρακίνησαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, πριν και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πολλές διασημότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να έρθουν στο νησί ή να το επιλέξουν ως προσωρινή κατοικία τους, προσδίδοντας του τον χαρακτήρα και τη φήμη του κατεξοχήν κοσμοπολίτικου νησιού.
Στην ανάπτυξη αυτού του ρεύματος συνέβαλε αποφασιστικά και το λαμπρό ξενοδοχείο "Ποσειδώνιο" που απετέλεσε τον πόλο έλξης προσωπικοτήτων, βασιλέων, πριγκίπων, πρωθυπουργών, μεγαλοβιομηχάνων, επιστημόνων, καλλιτεχνών κ.α. Όλοι οι Έλληνες Βασιλείς και Πρωθυπουργοί μέχρι τα πρόσφατα χρόνια φιλοξενήθηκαν στις Σπέτσες.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, οι Ελληνες μεγιστάνες Νιάρχος, Ωνάσης, Λιβανός, η Τζάκυ Κένεντι-Ωνάση, η Μαρία Κάλλας, ο Νουρέγιεφ, το ζεύγος Αλέξανδρου και Αμαλίας Φλέμινγκ, γόνοι των οικογενειών Μακ Μίλλαν, Κένεντι, Τσώρτσιλ, ο Ουίλιαμ Ρέϊλι (Υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ), ο Β. Μαρτένς (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), είναι ενδεικτικά ονόματα διάσημων επισκεπτών του νησιού.